Hyppää sisältöön

Uuden Feeniks-hankkeen työntekijät esittäytyvät

Blogi

Feeniks-hanke on lähtenyt hyvään vauhtiin hankkeessa työskentelevän tehokaksikon, Miikka Vuorisen ja Satu Kantolan voimin. Miikka toimii Feeniksin hankepäällikkönä ja Satu koordinaattorina. Mutta keitä ovat nämä kaksi työmyyrää ja miten he näkevät Feeniks-hankkeen tulevaisuuden? Istahdimme alas Miikan ja Satun kanssa pienen haastattelun merkeissä.

Miikka Vuorinen, hankepäällikkö

Olen pienperheen isä, ihmettelijä ja erilaisesta muutoksesta kiinnostunut mies. Lepään rankoilla lenkeillä, avovedessä uidessa, hyvien kirjojen äärellä sekä keskustelujen parissa. Jotkut sanovat, että heillä on jo tarpeeksi ystäviä, eivätkä he enää tarvitse lisää, mutta itse nautin uusiin ihmisiin tutustumisesta. Välillä tuntuu, että reaalimaailmassa on enemmän tuttuja kuin somessa.

Satu Kantola, koordinaattori

Olen elämään uteliaasti ja maltillisesti suhtautuva, toivon ja elämänilon vaalija. Koulutukseltani olen sosiaalipsykologi, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti sekä elämäntaidon valmentaja. Kouluttautuminen on ollut minulle mieluista ja tulevaisuudessa aion opiskella uusia taitoja. Työroolin lisäksi olen myös kahden murrosikäisen äiti, vaimo, tytär, sisko, täti, ystävä, naapuri ja lopuksi ihan ”minä itte”.

Mitä olet tehnyt ennen Feeniksiä ja minkä hetken työuraltasi muistat vielä 95-vuotiaana?

Miikka

Olen toiminut mm. ohjaajan tehtävissä lastensuojelussa sekä asunnottomien ja mielenterveyskuntoutujien kanssa tiimivetäjänä, kuorma-autokuljettajana, taloushallinnon assistenttina ja suunnittelijana. Tehtävien kirjosta huolimatta olen lähes poikkeuksessa odottanut töihin menemistä. Sosiaalipsykologiaa ja kauppatieteitä opiskellessa kiinnostukseni on ollut koko ajan miesvaltaisten yhteisöjen, ja erityisesti työyhteisöjen ymmärtämisessä.

Yksi ikimuistoinen työuran hetki on ollut tihkusateinen lokakuun ilta, kun onnistuin ajamaan imuauton jäähdyttimen katukiveen. Olin kuunnellut äänikirjana Tuntematonta sotilasta ajamisen ohessa ja taisi tarina viedä liiaksi mukanaan. Hävetti ja nauratti siinä vaiheessa kun selvisi, että auto pitäisi hinata pois.  

Satu

Ennen Feeniksiä olen toiminut uravalmentajana pitkäaikaistyöttömien parissa, nuorten elämäntaidon valmentajana, talous- ja henkilöstöasioiden asiantuntijana eri rooleissa, sosiaalitoimen suunnittelijana, tutkimusassistenttina jne. Punaisena lankana työurallani on ollut mm. hyvinvoinnin edistäminen ja työprosessien parantaminen tavalla tai toisella. 95-vuotiaana muistan vielä hyvän yhteistyön tuoman ilon ja voiman,  asiakastyössä kohtaamani tarinat ja ihmiset sekä työkaverit eri työpaikoista.

Mikä Feeniksissä on mielestäni uutta tai erilaista verrattuna muihin työllisyyshankkeisiin tai miehille suunnattuun toimintaan?

Miikka

Tekijät, sisältö ja mahdollisuudet. Se että tekijöinä toimivat ammattilaisten sijaan vertaiset, on sosiaalipedagogista ja toivottavasti se voi tehdä toiminnasta enemmän miesten näköistä. Sisältö on suunniteltu yhdessä eri alojen ammattilaisten kanssa ja siinä pyritään vahvistamaan osallistujien omaa elämää, laaja-alaisuutta ja oppimismahdollisuuksia. Viimeiseksi nostan mahdollisuudet, koska tämänkaltainen toiminta voi olla parhaillaan helposti skaalattavissa eteenpäin. Mikään mainituista asioista ei ole itsessään uusi, mutta toivon, että ne kaikki yhdessä tekevät Feeniksistä oikeasti niin miehiä, kuin työnantajiakin kiinnostavan.

Satu

Muihin vastaaviin hankkeisiin tai toimintaan verrattuna Feeniks eroaa ensinnäkin muista siinä, että hanke on kohdistettu keski-ikäisille miehille. Erityistä on myös se, että hankkeeseen liittyvän toiminnan kautta mies saa monipuolisesti toteuttaa itseään, kehittää itsetuntemustaan ja oppii johtamaan omaa mieltään yhdessä muiden miesten kanssa. Hankkeen toiminnassa on vahva positiivisen psykologian vire. Ihmisen vahvuudet, hyvinvointi ja voimavarat sekä näiden edistäminen ovat keskiössä. Menneiden muistelu ei aina vie ihmistä eteenpäin vaan motivoituminen uuden oppimiseen ja itsensä kehittämiseen.

Miksi haluat olla töissä juuri Feeniks-hankkeessa?

Miikka

Sen lisäksi, että nautin uuden luomisesta ja vastuun jakamisesta, uskon miehille suunnatun toiminnan tärkeyteen. Feeniksissä yhdistyvät nämä kaikki asiat. Lisäksi toimenkuvani pakottaa oppimaan uutta ja olemaan omalla epämukavuusalueellani – paljon. Nämä kaikki motivoivat.

Satu

Olen töissä Feeniksissä, koska minua kiehtoo muutoksen psykologia ja sosiaalipsykologia: Miten tukea ihmistä muutoksen kourissa ja millaiset rakenteet muutosta parhaimmillaan tukevat, miten vertaistuki parhaimmillaan toimii ja miten työ sekä identiteetti ovat kytköksissä toisiinsa? Kohderyhmä on erityisen kiinnostava, koska olen itsekin keski-ikäinen ja minulla on paljon elämänkokemusta. Toivon oppivani uutta ainakin näistä aiheista ja toivon mukaan monesta muustakin.

Mitä potentiaalia näet Feeniksissä?

Miikka

Mielestäni hankkeella on oivat mahdollisuudet koskettaa useita ajankohtaisia ilmiöitä samanaikaisesti ja lisäksi konsepti on tarkoitus tehdä helposti kopioitavaksi. Paljon puhutut työn murros, elinikäinen oppiminen, työhyvinvointi, digitalisaatio ja miesten hyvinvointi kulminoituvat monien miesten kohdalla meidän arkisiin sosiaalisiin suhteisiimme. Livenä tai netissä, mutta näissä arjen suhteissa, kuten Feeniksin ryhmissä, me rakennamme taitoja, mielipiteitä ja identiteettejä. Kun me miehet saamme itsemme toimimaan yhdessä jotakin tärkeää kohti ja puhumaan, niin silloin myös sopeutuminen ulkopuolisiin myllerryksiin, digitalisaatioon tai johonkin elämän kriisiin on huomattavasti helpompaa. Tästä Feeniksissä on kyse. Oma tavoitteeni on, että viiden vuoden päästä toiminta ei olisi enää sidottu vain muutaman palkatun työntekijän aktiivisuuteen, vaan niin innostavaan ja yksinkertaiseen konseptiin, että kuka tahansa mies voisi aloittaa samanlaista toimintaa omalla alueellaan.

Satu

Näen Feeniksin potentiaalin ennen kaikkea miesten vertaisryhmässä ja sen voimassa. Miehet tulevat kuulluksi, saavat purkaa tuntojaan, tukea toisiltaan ja tukea toisiaan. Vertaistuen lisäksi miehet saavat oppia asiantuntijoilta ja mahdollisuuden kehittää aidosti itseään tärkeissä ja ajankohtaisissa asioissa. Potentiaalia on myös siinä, että Feeniks tarttuu ajankohtaiseen työllisyyteen liittyvään aiheeseen eli digitalisaation ja herättää siihen liittyvää keskustelua työpaikkojen synnystä ja häviämisestä. Potentiaalia voisi olla lisäksi siinä,että keskustelua syntyisi myös henkilöstön osaamisen varmistamisesta ja työmarkkinakelpoisuudesta huolehtimisesta.

Feeniks tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen uudenlaisella tavalla.