Rahapelihaitat: Verkkokurssi 18-29-vuotiaille

0 of 13 lessons complete (0%)

10. Resilienssin vahvistaminen: Psykososiaalisten taitojen kehittäminen uhkapelaamisen haittojen ehkäisemiseksi

Tässä luvussa tutkimme, miten henkisten ja emotionaalisten taitojen vahvistaminen voi auttaa estämään uhkapelihaittoja. Tarkastelemme tapoja käsitellä stressiä, hallita tunteita, rakentaa joustavuutta, vastustaa vertaispaineita ja parantaa sosiaalisia taitoja, jotka kaikki voivat auttaa sinua tekemään terveellisempiä valintoja ja välttämään uhkapelaamisen vaarat. 

a) Stressi ja sen käsitteleminen 

Stressi voi iskeä meihin kaikkiin – olipa kyse koulupaineesta, ongelmista ystävien kanssa tai perheongelmista. Joillekin pelaaminen voi tuntua tavalta paeta tai selviytyä. Mutta on parempiakin tapoja käsitellä stressiä! 

Näin hallitset stressiä: 

  • Tiedä, mikä stressaa sinua: Ensimmäinen askel on selvittää, mikä aiheuttaa stressiä. Onko tulossa tärkeä koe? Ystävien painostus? Asioiden kirjoittaminen muistiin tai niistä puhuminen voi todella auttaa. 
  • Rentoutustekniikat: Kokeile hengitysharjoituksia, kuten ”4-7-8” -hengitystä. Se on helppoa! Hengitä sisään 4 sekunnin ajan, pidä 7 sekunnin ajan ja hengitä sitten hitaasti ulos 8 sekunnin ajan. Tämä auttaa rauhoittamaan mieltäsi ja kehoasi. 
  • Ole aktiivinen: Liikunta, oli se sitten juoksulenkillä, joogassa tai vaikka vain kävelyllä, voi vähentää stressiä vapauttamalla hyvän olon kemikaaleja aivoihisi. Liity urheilujoukkueeseen tai hengaile ystävien kanssa ryhmäliikuntatunnilla! 
  • Keskustele luotettavan henkilön kanssa: Joskus pelkästään ystävälle, perheenjäsenelle tai ohjaajalle puhuminen voi olla ratkaisevaa. Tieto siitä, ettet ole yksin, voi auttaa sinua käsittelemään stressiä terveellisellä tavalla. 

Esimerkki toiminnasta: 
Voit luoda henkilökohtaisen ”stressinhallintarutiinin”. Käytä joka torstai koulun jälkeen 20 minuuttia joko kävelylle lähtemiseen, syvään hengittämiseen tai vain päiväkirjaan kirjoittamiseen. Tämä rutiini voi auttaa sinua hallitsemaan stressiä turvautumatta epäterveellisiin tapoihin, kuten uhkapelaamiseen. 

b) Tunteiden ymmärtäminen 

Oletko koskaan tuntenut, että haluat vain paeta tunteitasi? Olipa kyse ahdistuksesta, yksinäisyydestä tai turhautumisesta, joskus voi tuntua helpommalta häiritä itseämme. Uhkapelaaminen saattaa tuntua ulospääsyltä, mutta tunteiden ymmärtäminen ja hallinta on avainasemassa, jotta pysyt hallinnassa. 

Mitä ovat perus- ja monimutkaiset tunteet? 

  • Perustunteet: Nämä ovat tunteita, kuten onnellisuus, suru, viha tai pelko. Ne ovat luonnollinen osa elämää, mutta jos emme hallitse niitä hyvin, ne saattavat johtaa meidät tekemään impulsiivisia päätöksiä, kuten pelaamaan uhkapelejä. 
  • Monimutkaiset tunteet: Nämä ovat hankalampia tunteita, kuten häpeä, syyllisyys tai nolous. Nämä tunteet voivat johtua henkilökohtaisista kamppailuista, ja jos emme puutu niihin, saatamme kääntyä epäterveellisten selviytymistapojen puoleen.

Näin selviydyt kovista tunteista: 

  • Nimeä tunteesi: Sen sijaan, että sanoisit: ”Olen järkyttynyt”, yritä sanoa: ”Olen hermostunut kokeesta.” Tunteiden nimeäminen auttaa sinua ymmärtämään niitä ja hallitsemaan niitä paremmin. 
  • Korjaa negatiiviset ajatukset: Jos tunnet olosi turhautuneeksi tai jumittuneeksi, yritä muuttaa ajattelutapaasi. Sen sijaan, että ajattelisit: ”En koskaan pääse eteenpäin”, kokeile: ”Se on vaikeaa juuri nyt, mutta voin ottaa pieniä askelia parantaakseni.” 
  • Luova ilmaisu: Yritä piirtää, kirjoittaa, soittaa musiikkia tai puhua siitä jonkun kanssa ilmaistaksesi tunteitasi. Se on loistava tapa vapauttaa tunteita kääntymättä uhkapelaamisen puoleen. 

Esimerkki toiminnassa: 
Luo oma ”Tunnepäiväkirja”. Käytä joka viikko 10 minuuttia kirjoittaaksesi muistiin tai piirtääksesi, mitä tunnet. Ajan myötä alat ymmärtää tunteitasi paremmin, ja se auttaa sinua löytämään terveellisempiä tapoja selviytyä. 

c) Resilienssin (=sietokyvyn, joustavuuden) kehittäminen 

Sinnikkyys on kykyä toipua takaiskuista. Elämä ei ole aina helppoa, mutta joustavuus tarkoittaa, että voit kohdata haasteita luopumatta tai kääntymättä haitallisiin tapoihin, kuten uhkapelaamiseen. 

Näin rakennat häiriönsietokykyä: 

  • Pysy positiivisena: Kasvun ajattelutapa auttaa! Sen sijaan, että näkisit epäonnistumisen loppuna, ajattele sitä oppimismahdollisuutena. Jos et pärjää testissä hyvin, se on vain mahdollisuus opiskella kovemmin seuraavalla kerralla. 
  • Ongelmanratkaisu: Oppiminen ongelmien hajottamiseen ja ratkaisujen keksimiseen voi auttaa sinua hallitsemaan tilannetta paremmin. Harjoittele päätöksentekoa ratkaisemalla tosielämän ongelmia ystävien tai perheen kanssa. 
  • Tukisuhteet: Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka kannustavat sinua. Ystävät, perhe ja mentorit, jotka uskovat sinuun, auttavat sinua tuntemaan olosi vahvaksi ja tuetuksi. 

Esimerkki toiminnasta: 
Aseta henkilökohtainen tavoite ongelmanratkaisutaitojesi parantamiseksi. Kun jotain haastavaa tulee esiin, sen sijaan, että jäisit jumiin tai turhautuneeksi, ota askel taaksepäin, jaa se pienempiin vaiheisiin ja ajattele yhtä pientä ratkaisua, jota voit kokeilla. Tämä lisää itseluottamustasi ja auttaa sinua pysymään joustavana. 

d) Vertaispaineen käsittely 

Joskus ystävät tai luokkatoverit saattavat painostaa sinua kokeilemaan uhkapelaamista, varsinkin jos se tuntuu viileältä tai normaalilta ryhmässäsi. Mutta sinulla on valta sanoa ”ei” ja tehdä omat valintasi. 

Vertaispaineen käsittely: 

  • Opi sanomaan ei: Itsevarmuus on avain. Harjoittele sanomaan ei vahvasti ja luottavaisesti. Roolileikki ystävien kanssa voi auttaa sinua tuntemaan olevasi valmistautunut. Kokeile: ”Uhkapeli ei ole minun juttuni” tai ”Teen mieluummin jotain muuta.” 
  • Sinulla on pakosuunnitelma: Joskus on hyvä olla varasuunnitelma, kuten ehdottaa eri aktiviteettia tai vaihtaa aihetta. Strategia helpottaa vastustamista. 
  • Löydä positiivisia ystäviä: Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka jakavat arvosi ja tukevat terveellisiä valintojasi. Vertaisryhmillä voi olla suuri vaikutus, joten etsi ne, jotka kannustavat sinua olemaan paras itsesi. 

Esimerkki toiminnasta: 
Kun huomaat olevasi tilanteessa, jossa ystävät painostavat sinua, pysähdy hetkeksi. Harjoittele sanomalla jotain, kuten: ”En pidä uhkapeleistä, mutta haluaisin hengailla kanssasi ja tehdä [lisää jotain hauskaa tähän].” Tämä auttaa sinua pysymään uskollisena itsellesi ilman, että tunnet olosi kiusalliseksi. 

e) Sosiaaliset taidot ja tunteiden hallinta muiden kanssa 

Kyky ymmärtää ja hallita tunteita – sekä itsessäsi että muissa – on supervoima! Kun opit käsittelemään tunteita sosiaalisissa tilanteissa, teet todennäköisemmin parempia valintoja ja vältät uhkapelaamista. 

Keskeiset sosiaaliset taidot: 

  • Emotionaalinen tietoisuus: Tietoisuus tunteistasi auttaa sinua pysymään hallinnassa. Jos tunnet olosi stressaantuneeksi tai järkyttyneeksi, sen tunnistaminen voi estää sinua tekemästä hätiköityjä päätöksiä, kuten pelaamista. 
  • Empatia: Muiden tuntemusten ymmärtäminen auttaa sinua saamaan paremman yhteyden ystäviisi ja selviytymään hankalista tilanteista. Roolipeliharjoitukset voivat auttaa empatian harjoittamisessa, kuten ”Mitä tekisit, jos ystäväsi pyytäisi sinua pelaamaan?” 
  • Konfliktinratkaisu: On elintärkeää oppia käsittelemään riitoja tai erimielisyyksiä turvautumatta epäterveellisiin tapoihin, kuten uhkapelaamiseen. Neuvottelu, aktiivinen kuuntelu ja kompromissien löytäminen voivat auttaa ratkaisemaan konflikteja terveellä tavalla. 

Esimerkki toiminnasta: 
Kun olet vaikeassa tilanteessa ystävän kanssa – ehkä on erimielisyyttä tai ystäväsi painostaa sinua – käytä hetki kuunnellaksesi ja ymmärtääksesi hänen puolensa. Yritä sitten rauhallisesti ilmaista tunteesi ja löytää ratkaisu, joka toimii teille molemmille. Tämä voi olla yksinkertainen keskustelu, jossa molemmat olette samaa mieltä jostakin positiivisesta sen sijaan, että annatte tilanteen syöksyä turhautumiseen tai epäterveelliseen käyttäytymiseen, kuten uhkapelaamiseen. 

Muista, että sinulla on tämä! 
Rakentamalla vahvoja henkisiä ja emotionaalisia taitoja, olet paremmin valmistautunut kohtaamaan elämän haasteet luottamatta uhkapelaamiseen. Kyse on hallinnassa pysymisestä ja terveellisten valintojen tekemisestä tulevaisuuttasi varten!