Hyppää sisältöön

NNKY:n tunnustuspalkinto kulttuuripajatoiminnalle

Ajankohtaista

Taide ja kulttuuri voimaannuttavat hyvään elämään

NNKY on valtakunnallinen ja kansainvälinen tyttöjen ja naisten verkosto, joka pyrkii rakentamaan väkivallatonta ja turvallista maailmaa erilaisuuden ymmärtämisen kautta. Maailman NNKY-päivää vietetään vuosittain 24.4. Päivän kunniaksi hotelli Helgassa järjestetyllä brunssilla oli tupa täynnä järjestöäalan työntekijöitä ja vaikuttajia. Aamupäivän aikana kokoustilassa käytiin mielenkiintoista keskustelua myötätunnosta ja vertaistuesta mm. professori Anne Birgitta Pessin johdolla.

Maailman NNKY-päivän brunssilla luovutettiin tunnustuspalkinto Sosped säätiön kulttuuripajatoiminnalle. Palkinto jaettiin tänä vuonna teemalla taide ja kulttuuri hyvän elämän voimaannuttajana.

– Suomen NNKY-liitolla on ollut jo vuodesta 2003 mahdollisuus jakaa tunnustuspalkinto sellaiselle työlle, joka edistää NNKY-liikkeen toiminta-ajatuksen mukaisesti naisten ja tyttöjen hyvinvointia. Tänä vuonna taide- ja kulttuuriteemaisten hankkeiden joukosta palkittiin sellaiset toimintamallit, jotka vahvistavat erityisesti heikommassa asemassa olevien toimijuutta vertaistoiminnan kautta, kertoo Suomen NNKY-liiton puheenjohtaja Minna Hietamäki.

Toinen tunnustuspalkinto meni Satakunnan Syöpäyhdistys ry:n ryhmätaideterapiatyölle. Molemmat palkitut yhteisöt kohtaavat erityisen tuen tarpeessa olevia ihmisiä, joille taide antaa välineitä työstää elämän kysymyksiä ja tunnetaitoja sekä vahvistaa toimintakykyä.

Sosped säätiön kulttuuripajamallissa mielenterveyskuntoutujia koulutetaan ohjaamaan toisilleen luovien alojen toiminnallisia ryhmiä. Vertaistoiminnan tavoitteena on löytää luontevia välineitä elämäntilanteen ja sosiaalisten taitojen kehittämiseen sekä toimintakyvyn parantamiseen. Toiminta on vapaaehtoista ja maksutonta ja se kehitettiin alun perin Niemikotisäätiössä.

– Sosped säätiön kulttuuripajatoimintaa on tällä hetkellä Jyväskylässä, Tampereella, Porissa, Lohjalla ja Kajaanissa. Pajojen toimintaan osallistuu vuosittain yli 600 yksinäisyyden ja hyvinvoinnin kanssa painiskelevaa nuorta aikuista. Pajatoiminnan tuoma itsenäisyys, vastuunkanto ja kodin ulkopuoliseen yhteisöön sitoutuminen toimivat ponnahduslautana oman polun löytämiseksi. Toimintaan pääsee mukaan ottamalla yhteyttä kulttuuripajaan ja tulemalla tutustumiskäynnille, kertoo Sosped säätiön toiminnanjohtaja Lassi Rajamäki.

Sosped säätiölle tunnustuspalkintoa ehdotti Jyväskylän NNKY. Palkinnon vastaanottivat Sosped säätiön toiminnanjohtaja Lassi Rajamäki, Jyväskylän kulttuuripaja Trombin hankevastaava Panu Koskimies ja vertaisohjaaja Markku Utriainen.

Satakunnan Syöpäyhdistys ry:n ryhmätaideterapiatyö tekee uraauurtavaa voimaannuttamista taiteen avulla. Syöpäpotilaiden ryhmätaideterapiaan voivat osallistua myös perheet ja läheiset.

– Vertaisryhmämme ovat naisvoittoisia. Tämän päivän nainen ei saisi olla sairas, ylipainoinen eikä oikein minkään ikäinenkään, kuvailee ryhmätaideterapeutti Tommi Ojala. Ryhmässä saa olla hetkellisesti vapaa sairaan identiteetistä – peruukin voi jättää kotiin, voi olla väsynyt, voi vaikka ottaa nokoset sohvalla.

Satakunnan Syöpäyhdistyksen ryhmätaideterapialle tunnustuspalkintoa ehdotti Porin NNKY, joka haluaa tuoda hyviä käytäntöjä näkyväksi myös muiden syöpäyhdistysten käyttöön.

10 000 euron arvoinen NNKY:n tunnustuspalkinto jaettiin kahden toimijan kesken, kummallekin 5 000 euroa. Palkinto jaetaan NNKY:n toiminta-ajatuksen mukaiselle toiminnalle vuosittain vaihtuvin teemoin. Ehdotuksia tunnustuspalkinnon saajiksi tuli määräaikaan mennessä 25 kappaletta.

Lisätietoja:
Suomen NNKY-liitto
nnky@ywca.fi
www.ywca.fi