Hyppää sisältöön

Sosped-olkkari

Sosped-olkkari on 18–35-vuotiaiden turvallinen olohuone, jonne voit tulla kahvittelemaan ja hengailemaan yksin tai yhdessä muiden kanssa. Olkkarissa toimivat Kulttuuripaja Kupla ja Mielettömän valon toimitus, joten olkkarin kautta voit myös tulla mukaan kulttuuripajan ryhmiin tai tekemään mediaa. Tule paikan päälle olkkariin kahvittelemaan, hengailemaan ja tutustumaan Kuplan ja Valon viikko-ohjelmiin. Nähdään olkkarissa!

Katso täältä lisätietoja kulttuuripaja Kuplan toiminnasta: kulttuuripajakupla.fi
Katso täältä lisätietoja Mieletöntä valoa -mediatoiminnasta: mieletöntävaloa.fi


Sosped-olkkarin kesätoiminta

Sosped-olkkarin toimijat eli Mieletöntä valoa sekä Kulttuuripaja Kupla tarjoavat mukavaa kesätekemistä kolmena päivänä viikossa läpi kesän! Kohokohtina voidaan mainita kivat retket mielenkiintoisiin kohteisiin. Tervetuloa mukaan! Lisätietoja saat Roopelta (roope.rauta@sosped.fi) 27.6. asti, Saijalta (saija.salonen@sosped.fi) 1.7.–19.7. ja Shakalta (shaka.kampara@sosped.fi) 22.7. alkaen.

Tulo-ohjeet heinäkuussa

Iiris-keskuksen pääovi on heinäkuussa kiinni. Työntekijä on pääovilla vastassa silloin, kun olkkari avataan. Aukioloajat löytyvät alla olevasta kesäohjelmasta. Jos tulet myöhemmin, Sosped-olkkariin pääsee sivuovesta osoitteessa Itäpolku 7B. Soita ovikelloa niin tulemme avaamaan parissa minuutissa. Maanantaista 29.7. alkaen Iiris-keskukseen pääsee taas normaalisti pääovesta.

Kesätoiminta

Lataa tästä itsellesi tulostettavaksi:

Syyskausi 2024

Kuplan syyskausi alkaa tiistaina 13.8. Silloin siirrymme takaisin normaaleihin aikatauluihimme eli Sosped-olkkari on taas auki ti–pe klo 10–15.30. Tiistaina 13.8. järjestämme syyskauden ensimmäisen jaksosuunnittelun, jossa suunnitellaan seuraavan viiden viikon jakson viikko-ohjelma. Viikko-ohjelma julkaistaan seuraavana päivänä eli ke 14.8.


Kenelle?

Olkkari on matalan kynnyksen hengailupaikka 18–35-vuotiaille nuorille, johon uskaltaa tulla myös yksin ja silloin kun on huono päivä. Olkkari tarjoaa mukavan vaihtoehdon omalle kotisohvalle, sekä lämmintä juotavaa. Olkkarissa voi altistaa itseään muiden seuralle, mukavalle yhdessä tekemiselle ja uuden oppimiselle – tai vain viihtyä omassa seurassa muiden touhuja tarkkaillen. Tervetuloa!

Missä ja milloin?

Olkkari on auki TI-PE 10.00-15.30 osoitteessa Marjaniementie 74 (Iiris-keskus Itiksen lähellä).
Kesällä katso aukiolo kohdasta kesätoiminta
Google maps: https://maps.app.goo.gl/w5iXxwp3z4QEjmf6A

Olkkarin tilat löytyvät Iiris-keskuksesta näin:

  • Kävele pääovista sisään ja suoraan eteenpäin, ensimmäisten hissien ja ruokalan ohi
  • Mene seuraavilla hisseillä 2. kerrokseen
  • 2. kerroksessa käänny oikealle ja kävele käytävän päätyyn, niin löydät oven, jossa lukee Sosped-Olkkari – olet perillä!

Pääsisäänkäynniltä löytyy vastaanotto, josta voit myös kysyä ohjeita.

Olkkarissa toteutetaan turvallisemman tilan periaatteita

1. Kunnioitetaan toistemme henkilökohtaista tilaa

Kunnioitetaan toistemme rajoja. Ei kosketa, jos toinen ei halua. Ei kysellä asioista, joista toinen ei halua puhua. Jokaisella on vapaus määritellä itse omat rajansa. Jos keskustelu tuntuu kuormittavalta voi sanoa turvasanan Sininen kurpitsa, niin vaihdamme keskustelun aihetta. Turvasanan käyttöä ei tarvitse perustella. 

2. Ei oleteta, tutustutaan

Tutustutaan toisiimme avoimin mielin. Ei tehdä oletuksia toistemme sukupuolesta, iästä, seksuaalista suuntautumisesta, kulttuuritaustausta, ulkonäöstä tai arvomaailmasta. 

3. Ketään ei syrjitä

Kaikki ovat tervetulleita. Ketään ei syrjitä sukupuolen, ihonvärin, uskonnon, poliittisen suuntautumisen tai muun ominaisuuden vuoksi. Ei hyväksytä mihinkään ihmisryhmään kohdistuvaa vihapuhetta. 

4. Välitetään ja kuunnellaan

Jokainen ihminen on arvokas ja ansaitsee tulla huomatuksi. Moikataan aina kun joku tulee tai lähtee. Kutsutaan kaikki mukaan toimintaan. Annetaan rauha niille, jotka haluavat olla rauhassa. Pyydetään anteeksi ja korjataan toimintaamme, jos toimitaan toista kohtaan loukkaavasti. 

5. Kaikilla on vapaus olla oma itsensä

Jokaisella on oikeus olla sellainen kuin on. Jokainen saa kokea, tuntea ja ajatella asiat omalla tavallaan, kunhan muistaa kunnioittaa myös muiden vapautta ja rajoja. Jokainen voi osallistua toimintaan sen hetkisen toimintakyvyn mukaan, eikä omaa oloa ole velvollinen selittämään muille. 

6. Ollaan selvin päin

Olkkarissa ollaan aina selvin päin, eikä Olkkariin myöskään tuoda päihteitä. Ei fiilistellä eikä ihannoida päihteiden käyttöä. Asiallinen keskustelu päihteistä on ok. 

7. Kaikilla on oikeus yksityisyyteen 

Kunnioitamme toistemme oikeutta yksityisyyteen. Jokainen voi turvallisesti jakaa omasta elämästään sen verran kuin haluaa. Emme kerro muiden asioita eteenpäin. Jokaisella on oikeus päättää ihmissuhteistaan. Kunnioitetaan tätä oikeutta myös sosiaalisessa mediassa.

8. Ollaan kohteliaita kaikille

Harrastamme huumoria, jolle kaikki voivat nauraa ja joka ei halvenna tai nolaa ketään. Emme naura toisen virheille. Tahdomme toisillemme hyvää. Toisen toiminnasta saa huomauttaa asiallisesti. Olemme kaikki keskeneräisiä. Meillä on lupa kokeilla, erehtyä ja onnistua.