Hyppää sisältöön

Sosped-säätiön uusi kulttuuripaja käynnistyy Itä-Helsingissä

Ajankohtaista, Kulttuuripaja

Uusi kulttuuripaja ottaa ensi askeliaan tänä keväänä Itäkeskuksessa. Itä-Helsingin Kulttuuripaja sai uudehkot avarat katutason tilat Itäkeskuksen Prisman rakennuksesta. Perille pääsee kätevästi julkisilla. Paja on parin sadan metrin päässä Puotilan metroasemalta. Kulttuuripajalla kulttuuritoiminnasta kiinnostuneet nuoret aikuiset pääsevät tekemään itseään kiinnostavia asioita ja hyödyntämään omia vahvuuksiaan yhdessä mukavan porukan kanssa. 

Tarjolla tulee olemaan syksystä alkaen vaihteleva valikoima erilaisia harrasteryhmiä. Kaikki toiminta ja ryhmät ovat maksuttomia, eikä niihin osallistuminen vaadi mitään ennakkotaitoja. Ryhmissä voidaan esimerkiksi musisoida, taiteilla, kirjoittaa, valokuvata, liikkua, retkeillä, pelata – vain luovuus on rajana. Ryhmien suunnittelusta ja ohjaamisesta vastaavat koulutetut vertaisohjaajat. Kulttuuripajan kävijät voivat hakeutua halutessaan pajalla järjestettävään vertaisohjaajakoulutukseen, joka antaa valmiudet oman ryhmän ohjaamisen. Ohjattavan ryhmän teeman saa päättää itse. Tukea ja apua ohjaamiseen saa tarvittaessa henkilökunnalta. Itä-Helsingin Kulttuuripajan ensimmäinen vertaisohjaajakoulutus järjestetään loppukesästä. 

Kulttuuripaja on turvallinen paikka tehdä ja oppia uutta.

Ensimmäisten kävijöiden kanssa teemme alkukesän aikana löytöretkiä kauppoihin ja kierrätyskeskuksiin. Sisustamme kävijöiden näköistä pajaa, jossa on hyvä luoda kuvaa, musiikkia ja mitä kaikkea muuta kävijät haluavatkaan tuottaa. Pohdimme yhdessä millaista toimintaa pajalla voisi tulevaisuudessa olla ja ideoimme porukalla pajalle sen lopullisen nimen. 

Kulttuuripaja on rento ajanviettopaikka, jossa ei syrjitä ketään. Toimintaan voi osallistua oman fiiliksen ja jaksamisen mukaan. Pajalle saa tulla myös vain hengailemaan yksin tai muiden kävijöiden kanssa. Tarjolla on kahvia, teetä ja mukavaa seuraa. Paikalla on aina myös henkilökuntaa. Kaikki osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja mukana saa olla niin kauan kuin haluaa. Toiminta on suunnattu 18–35-vuotiaille, joilla on jokin mielenterveyden haaste tai muuten haastava elämäntilanne. Kulttuuripaja ei ole hoitopaikka, joten toimintaan osallistuminen ei vaadi lähetettä. 

Itä-Helsingin Kulttuuripajalla työskentelee tällä hetkellä kaksi työntekijää. Vastaavana ohjaajana toimii Eija Oksanen ja toiminnanohjaajana Shaka Kampara. Mikäli kiinnostuit toiminnasta, tai haluaisit saada lisätietoa, ole yhteydessä shaka.kampara@sosped.fi. Tiedotamme kulttuuripajan etenemisestä, tulevasta vertaisohjaajakoulutuksesta ja syksyllä käynnistyvistä ryhmistä uutiskirjeellämme ja Sospedin sivuilla. 

Kulttuurpajalla on monenlaista luovaa toimintaa