Hyppää sisältöön

Toimintakyvyn vahvistaminen

Vahvistunut toimintakyky antaa ihmiselle paremmat edellytykset selviytyä arjesta, tehdä itselleen merkityksellisiä valintoja ja löytää uusia voimavaroja elämäänsä.

Mitä on toimintakyky ja miten toimintamme vahvistaa sitä?

Toimintakyky tarkoittaa ihmisen kykyä toimia arjessaan, tehdä itselleen merkityksellisiä asioita ja osallistua yhteisönsä toimintaan. Se muodostuu fyysisistä, psyykkisistä, sosiaalisista ja kognitiivisista osa-alueista, jotka vaikuttavat toisiinsa ja muuttuvat elämäntilanteen mukaan. Eri tavoin haastavat elämäntilanteet, mielenterveyden haasteet, sosiaalinen eristäytyminen ja muut toimintakykyä rajoittavat tekijät, voivat heikentää ihmisen kykyä osallistua ja vaikuttaa omaan elämäänsä.

Sospedin toiminta vahvistaa toimintakykyä sosiaalipedagogisesti, eli tukemalla ihmisen toimijuutta, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Toimintamme perustuu dialogiseen ja arvostavaan kohtaamiseen, jossa jokainen nähdään kokonaisuutena, ei vain esimerkiksi kuntoutujana tai palvelun käyttäjänä. Toimimme diagnoosivapaassa ympäristössä, jossa erilaiset tavat kokea maailmaa ovat arvokkaita.

Toimijuuden tukeminen → Itseluottamus ja aktiivinen ote omaan elämään

Kun kokee olevansa toimija, ei vain avun kohde, itsetunto ja itseluottamus vahvistuvat. Tämä näkyy muun muassa:

  • Uskalluksena tehdä päätöksiä ja vaikuttaa omaan elämään
  • Kokemuksena siitä, että oma panos ja mielipiteet ovat merkityksellisiä
  • Lisääntyvänä aktiivisuutena uusien asioiden kokeilussa ja haasteiden kohtaamisessa

Vaikutus toimintakykyyn: Vahvempi toimijuus lisää psyykkistä hyvinvointia ja antaa voimavaroja selviytyä arjessa, mikä parantaa kokonaisvaltaista toimintakykyä.

Yhteisöllisyyden mahdollistaminen → Vertaistuki ja turvaverkot

Kun kokee kuuluvansa johonkin yhteisöön, se tuo turvaa, tukea ja voimaantumisen kokemuksia. Yhteisöllisyys vaikuttaa esimerkiksi:

  • Vähentämällä yksinäisyyttä ja eristäytymistä
  • Tarjoamalla vertaistukea, jonka kautta oma tilanne voi näyttäytyä uudessa valossa
  • Antamalla mahdollisuuden harjoitella sosiaalisia taitoja turvallisessa ympäristössä

Vaikutus toimintakykyyn: Sosiaalinen toimintakyky vahvistuu, kun yksilö saa tukea muilta ja kokee itsensä arvokkaaksi osaksi yhteisöä.

Osallisuuden edistäminen → Kokemus merkityksellisyydestä ja vaikuttamisesta

Osallisuus tarkoittaa, että ihminen saa ja pystyy osallistumaan ja vaikuttamaan itseään koskeviin asioihin ja yhteisönsä toimintaan. Tämä näkyy:

  • Lisääntyneenä motivaationa ja sitoutumisena
  • Uskona siihen, että voi vaikuttaa omaan tilanteeseensa
  • Tunne-elämän hyvinvoinnin parantumisena, kun ihminen kokee tulevansa kuulluksi

Vaikutus toimintakykyyn: Kun ihminen saa mahdollisuuden osallistua ja kokea olevansa osa yhteisöä, se vahvistaa psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä sekä antaa voimavaroja myös fyysisen ja kognitiivisen toimintakyvyn ylläpitämiseen.